HKS

Tijana Ivanović i Dušan Savić izabrani su za stipendiste Harvard kluba Srbije u 2017. godini

Na osnovu Konkursa za stipendije studentima završnih godina akreditovanih univerziteta u Srbiji, objavljenog na sajtu Harvard kluba Srbije, Komisija za dodelu stipendija HKS odlučila je da ovogodišnji nosilac stipendije iz oblati društvenih i humanističkih nauka “Čedomilj Mijatović” bude Dušan Savić, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a nosilac stipendije iz oblasti prirodnih nauka “Draga Ljočić” bude Tijana Ivanović, student Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Stipendija je, kao i u prethodne tri godine, dodeljena u izuzetno jakoj konkurenciji velikog broja izvanrednih kandidata. Harvard klub Srbije je uveren da uspešna karijera, u oblasti za koju su se odlučili, ne stoji samo pred izabranim kandidatima,   već pred svim studentima koji su aplicirali za stipendiju. Cilj ove stipendije je da pomogne dobitnicima da se posvete ostvarivanju svojih akademskih i profesionalnih ciljeva, u skladu sa visokim standardima koje promoviše, i održava, najbolji univerzitet po svetskim merilima – Harvard. Takodje, cilj je i da se ukaže na značaj kvalitetnog obrazovanja i pomognu studenti koji bi stečenim znanjem mogli u budućnosti da doprinesu napretku našeg društva.

Stipendija za studente društvenih i humanističkih nauka nosi ime „Čedomilj Mijatović“, dok je stipendija za prirodne nauke nazvana „Draga Ljočić“, po naučnicima koji su ne samo dali izuzetan doprinos razvoju nauke u Srbiji, već i boljitku njenih građana.

Čedomilj Mijatović (1842-1932) bio je srpski ekonomista, književnik, istoričar, političar i diplomata. Smatra se začetnikom moderne srpske diplomatije. Šest puta je bio ministar finansija kneževine-kraljevine Srbije, tri puta ministar inostranih poslova, kandidat za najviše crkvene položaje i predsednik Srpske kraljevske akademije. To je čovek zbog koga danas koristimo milimetre, kilograme, litre, imamo dinar, centralnu banku i železnicu.

Draginja Draga Ljočić (1855-1926) bila je prva srpska lekarka, istaknuta feministkinja i sufražetkinja. Postala je, posle velikog truda i rušenja društvenih predrasuda, prva žena doktorka u Srbiji i punopravna članica Srpskog lekarskog društva, pri čemu je dala veliki doprinos razvoju pedijatrije u našoj zemlji.

Najnovije objave